billighemsida.blogg.se

Hej! Jag är en webbutvecklare som med den här bloggen vill dela med mig av tips och trix till dig som också är intresserad av att skapa hemsidor. Jag har testat många bra och billiga tjänster varav vissa faktiskt är helt gratis.

Vad är ett webbhotell?

Publicerad 2013-10-13 16:09:45 i Allmänt,

Det finns några begrepp som man måste ha koll på när det är dags att skaffa en hemsida. Ett av dessa begrepp är ordet webbhotell. För att tydliggöra ska vi särskilja på några närbesläktade begrepp som ofta blandas ihop:
 
Domän - En domän är adressen till en hemsida. Alltså det du skriver längst upp i din webbläsare när du vill besöka en hemsida. T.ex. "blogg.se".
 
Webbhotell (Eller hosting som det ibland kallas): Ett webbhotell är ett företag som har en massa datorer och säljer tjänsten att låta dig lagra din hemsida hos dem.
 
Den normalbegåvade ställer sig nu frågan varför du inte kan ha hemsidan på din egen dator. Svaret är att det kan du absolut ha. Anledningarna till att de flesta ändå väljer att använda sig av ett webbhotell är:
  • Det måste installeras en del programvara för att kunna driva hemsidor. Detta kräver en del kunskap för att göras på rätt sätt.
  • Du måste också tänka på att för din hemsida ska kunna nås av folk på internet så måste din dator alltid vara påslagen. Ett sätt att lösa detta på är att köpa en enkortsdator t.ex. Raspberry Pi och alltid ha den igång. Här finns en kul sida om systemutveckling där hela sidan körs på en Raspberry Pi.
  • Som privatperson blir du oftast tilldelad en dynamisk IP-adress vilket innebär att adressen till din hemsida kommer ändras. Detta kan fixas genom att använda dig av en Dynamisk-DNS-tjänst som hela tiden uppdaterar vilken IP-adress din dator har. Genom att sedan peka en egen domän mot den det dns-namnet du uppdaterar så kan du få en egen domän. Det är så Systemutveckling.info har gjort, men detta är lite överkurs.
  • Ett webbhotell garanterar att din sida kan nås över 99% av all tid och ett webbhotell har mycket bättre nätförbindelser till hela landet än vad din internetleverantör erbjuder.
  • Ett webbhotell erbjuder ofta backup så du inte riskerar att förlora några filer.
 
Att välja rätt webbhotell är inte helt enkelt, men här finns en bra sida för att göra det enklare:
 
billighosting.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela